LEJLA TESKEREDŽIĆ

TUZLA

Lejla Teskeredžić rođena je 21.02.1966.godine u Gostivaru, Makedonija. Iza sebe ima tridesetjednogodišnje iskustvo profesorice solo pjevanja u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli. U istom gradu bila je đak osnovne i srednje Muzičke škole. Kao učenica Srednje muzičke škole završila je tri odsjeka: opći, odsjek-klavir i odsjek solo pjevanja. Svoje obrazovanje nastavila na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odsjeku za solo pjevanje, koji uspješno završila i postala prvi diplomiram student solo pjevanja iz Tuzle. Grad Tuzla prepoznao je izuzetan talenat Lejle Teskeredžić te joj je dodijelio stipendiju za školovanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Već na drugoj godini studija bila je angažovana kao profesor solo pjevanju u Srednoj muzičkoj školi u Tuzli gdje i živi. Diplomirala je u klasi vrsnog pedagoga, profesorice Blanke Kurpijel – Danon. Osim solističkog koncerta kojim je diplomirala iza sebe ima na preko 100 javnih nastupa u gradu Tuzla i šire, (promocije knjiga, naučni kongresi, obilježavanje značajnih datuma). Bila je solista collegium artisticuma pod vodstvom prof. Vinka Krajtmajera i nastupila na preko 50 koncerata u okviru bivše Jugoslavije i Italije.


Iza nje je danas 31 godina pedagoškog rada, vrijeme u kome je pokazala zavidne rezultate na Odsjeku za solo pjevanje u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli i kao izabrani redovni profesor na predmetu „Tehnika glasa“ na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. S obzirom da je kao student Muzičke akademije na trećoj godini imala predmet „Gluma“ (predavač uvaženi prof. Drago Fišer), a na četvrtoj „Gluma sa pjevanjem“ (predavač operski pjevač Duško Bugarin), te imajući u vidu da je na tim predmetima pokazala naročite sklonosti što potvrđuju izuzetno visoke ocjene, doprinijelo je da u potpunosti shvati suštinu glumačkog poziva i znatno doprinese njegovom kvalitetu kao profesor na predmetu „Tehnika glasa“ na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Kako u nastavnom procesu tako i van njega rad nije gubio ni na intenzitetu ni na kvalitetu, jer je pozornica bila često mjesto na kome se odvijalo niz uspješnih solističkih koncerata Lejle Teskeredžić, kao i koncerata njenih učenika u Tuzli. Ovdje treba istaći saradnju Lejle Teskeredžić sa glumcima tuzlanskog Narodnog pozorišta Selmom Alispahić, Miralemom Zubčević, Remirom Osmanović, Jasminkom Pašić, Edisom Žilićem, Midom Kušljugićem kao i sa dugim glumcima Narodnog pozorišta u Tuzli kojim je pružila veliku pomoć u pripremi pjevačkih i govornih dionica u predstavama. Sarađivala je i sa rediteljima Vladom Keroševićem, Sašom Broz, Zlatkom Svibenom, Goranom Damjanec kao i sa drugim rediteljima. Takođe treba istaći da je Lejla Teskeredžić osnivanjem “Škole solo pjevanja i tehnike glasa Lejle Teskeredžić” za sve uzraste i žanrove 9.9.2011. godine u Tuzli značajno doprinjela razvoju kulture i umjetnosti u gradu Tuzla a i šire. U povodu 5.oktobra, Svjetskog dana učitelja, 2021. dobila Laureat priznanje i nagradu za životno djelo.
 
USPJEH UČENIKA

Njena prva učenica je Sanja Kerkez, danas istaknuta beogradska operska pjevačica, zatim Ivana Ivaković koja je nastavila školovanje u Zagrebu i Vedrana Šimić koja je 1998. godine primljena na Odsjek solo pjevanje na sarajevskoj Muzičkoj akademiji, dok je danas na funkciji profesorice na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Tradicija muzičke škole su godišnji i polugodišnji koncerti na kojima su uvijek učestvovali učenici solo pjevačkog odsjeka klase Lejle Teskeredžić. U pedagoškom radu je pokazala izvanredne rezultate, izvela mnoge danas poznate solo pjevače, kao što su Vedrana Šimić, Ivana Ivaković, Emanuel Josić, Adelisa Halilović, Kenan Hasić, Ajla Bećirbašić, Ilda Ismaili i Kanita Mujačić koji su tokom  školovanja u Srednjoj muzičkoj školi Čestimir Dušek, održali solističke koncerte, te osvajali specijalne i prve nagrade na Federalnim takmičenjima za učenike i studente,te su svi primljeni na Muzičku akademiju  u Sarajevu, Beogradu i  Zagrebu na odsjek solo pjevanje.