DRAGUTIN MLADENOVIĆ

BEOGRAD

Rođen u Beogradu. Svoje muzičko obrazovanje započeo je sa profesorom Milanom Dimitrijevićem a nižu muzičku školu Mokranjac, završio je u klasi profesora Vladimira Bobića u Beogradu.


Od 1992. do 1998. godine se školovao u „Centralnoj srednjoj specijalnoj muzičkoj školi, pod patronatom Državnog konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi" u klasi profesorke Galine Stepanovne Turčaninove.

 

Tokom 1998. upisuje studije na Kraljevskom konzervatorijumu muzike u Antverpenu (Belgija), gde je 2006. godine magistrirao. Dragutin Mladenović je 2007. godine magistrirao i na Odseku za savremenu muziku, kod profesora Mihaila Bezverghnog, na Kraljevskom Univerzitetu muzike u Gentu (Belgija). Takođe je 2010. godine završio i Specijalističke studije na Odseku za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Uroša Pešića.


Dragutin Mladenović je dobitnik prvih nagrada na Republičkim i Saveznim takmičenjima kao i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu. Bio je dobitnik stipendije „100 najboljih postdiplomaca“, koju dodeljuje Fondacija za mlade talente Republike Srbije.


Od 2007. godine zaposlen je kao profesor violine u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Za 15 godina rada u ovoj prestižnoj ustanovi, sa svojim đacima je osvojio veliki broj nagrada na Republičkim takmičenjima, festivalima, kao i nagrade na renomiranim međunarodnim takmičenjima J. Kocijan (Češka), A. Postaćini (Italija),Talenti za Evropu (Slovačka), Artur Gremio (Belgija), Ohridski Biseri (Makedonija). Njegovi učenici svojim nastupima predstavljaju Školu u svim velikim koncertnim dvoranama u Srbiji kao i na gostovanjima Škole u inostranstvu.    


Od 2010.g. predsednik je MUZIKUS-a, Udruženja za širenje i podsticaj muzičke kulture u Srbiji i umetnički direktor ARLEMM festivala.


Dobitnik je nagrade za najboljeg profesora na takmičenju Talenti za Evropu u Slovačkoj, kao i nagrade za najperspektivnijeg mladog pedagoga 2017. na međunarodnom takmičenju gudača u Sremskoj Mitrovici.