SENKA NEDELJKOVIĆ

NOVI SAD

Rođena u Novom Sadu u umetničkoj porodici Soldatović. Završila osnovnu baletsku i srednju muzičku školu odsek solo pevanje u klasi prof. Prizrenke Petković i prof. Nikole Davida. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek solo pevanje, u klasi prof. mr Vere Kovač Vitkai 2005. godine, u čijoj klasi je i magistrirala 2008.


Od 2009.  do  2010. usavršavala se na odseku za lied i oratorijum na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti  u Gracu (Austrija), u klasi prof. Martiana  Klitmana.
13.11.2019. Odbranom teze doktorskog umetničkog projekta: Zanosni čas, komparativna interpretacija Milojevićeve vokalne lirike na originalnm jeziku i u prepevu (mentor dr Milica Stojadinović) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu stekla je zvanje doktora umetnosti.


Od decembra 2001. honorarni je član, solista, opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.  Uloge  koje je ostvarila su: Musetta „La Bohème” (G. Puccini), Gilda „Rigoletto“ (G. Verdi), Adina  „L'Elisir d'amore” (G. Donizetti), Pamina „Die Zauberflote“ (W. A. Mozart), Zerlina „Don Giovanni“ (W. A. Mozart), Anna „Vojvoda od Rajhštata” (P. Stojanović), Anita  „Jabuka” (J. Strauss Jr.), Luigia „Viva la mamma”(G. Donizetti), Evica „Pokondirena tikva” (M. Logar) , Coutess Stasi „Kneginja čardaša” (E. Kálmán)...


Pored brojnih koncerata u zemlji i inostranstvu, izdvajaju se: solistički koncerti u Dortmundu (Nemačka), Gent (Belgija), Segedinu (Mađarska), Оsijeku (Hrvatska), Lucernu (Švajcarska), Kranju (Slovenija), Novom Sadu... kao i brojni nastupi sa Kamernim operskim društvom iz Novog Sada, udruženjem Visoko C (koje se bavi izvođenjem opera za decu) i udruženjem Opera Panonica iz Osijeka.
Od avgusta 2004. stalno je zaposlena u muzičkoj školi „Isidor Bajić” u Novom Sadu na mestu profеsora solo pevanja. Njeni učenici su dobitnici stipendija fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih "Melanija Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović - Kalin", kao i brojnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.


2013, 2015, 2018. i 2019. godine dobija nagradu Talenti, koja se dodeljuje najuspešnijim i najtalentovanijim učenicima i njihovim mentorima iz oblasti nauke, muzike, kulture i umetnosti,  a dodeljuje je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu AP Vojvodine.


Kao član žirija učestovala na međunarodnim takmičenjima: „Lav Mirski” u Osjeku (Hrvatska), „Vera Kovač Vitkai”, Novi Sad (Srbija), „Lazar Jovanović”, Beograd (Srbija), „Slovenski susreti”, Balašiha (Rusija), „Radmila Bakočević”, Kragujevac (Srbija), „Nikola Cvejić“, Ruma (Srbija)...