LJILJANA VUKELJA

BEOGRAD

Ljiljana Vukelja je kao solista i kamerni muzičar nastupala u svim značajnijim salama u Beogradu (Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, Beogradske filharmonije, Skupštine grada i dr.), širom Srbije, u Republici Srpskoj, Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Irskoj, SAD.Kao solista, Ljiljana je nastupala sa orkestrima Beogradske filharmonije, Simfonijskim orkestrom RTS, UA “Binički”, Temišvarskom filharmonijom, kamernim orkestrom “Pro Klasika” i dirigentima kao što su Žan-Fransoa Antonioli, Emil Simon, David Porcelajn, Jordan Dafov, Anatolij Novicki, Biljana Radovanović, Pavle Medaković, Vensan Montej…


Takođe, nastupala je i na festivalima BEMUS, BELEF, BUNT, Tribina kompozitora, Festival minimalizma (Srbija), “Muzički Temišvar” (Rumunija), “Havelendiše Festšpile”, “Movimentos” (Nemačka), “Galvej mjuzik festival” (Irska),”Kotor Art” (Crna Gora), “ Art & More“ (Rovinj, Hrvatska).


2013. Vukelja je saradjivala  u produkcijama  irskog igračkog ansambla “Febjulouz bist” izvodeći sa njima balete “Petruška” i “Posvećenje proleća” Igora Stravinskog u aranžmanu za klavir četvororučno na festivalima u Srbiji (kulturni centar „Jožef Nađ” u Kanjiži), Irskoj („Box Theatre”, Galway) i Nemačkoj (hala fabrike automobila Volkswagen u Volfsburgu).


Sezone 2016/17, u duu sa pijanistom V. Cvijićem izdala je CD sa muzikom za dva klavira kompozitora Vladimira Tošića, a u martu 2020. izašao je njen solistički kompakt disk “Retide” sa kompozicijama istog autora.


Redovno sarađuje sa renomiranom čelistkinjom Sandrom Belić, sa kojom je imala brojne nastupe na festivalima i koncertima u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori.. . Mnogi njihovi nastupi, koji su tonski zabeleženi, uvršteni su u fonoteku Radio Beograda i redovno se emituju. Za nastup na festivalu „Art and more“ u Rovinju, u julu 2020te godine, dodeljena im je nagrada “Mostovi kultura”.


Od 2019. godine sarađuje i sa pijanistkinjom i multimedijalnom umetnicom Marijom Popović Stojadinović u okviru različitih projekata vezanih za savremenu muziku srpskih kompozitora.


U  decembru 2020. godine imala je veoma zapažen i medijski propraćen resital u okviru ciklusa „Betoven u galeriji RTS“ povodom obeležavanja 250 godina od rodjenja Ludviga van Betovena, na kome je izvela poslednje dve klavirske sonate ovog kompozitora, op.110 i op. 111.  U okviru istog ciklusa, nastupila je i sa čelistkinjom Sandrom Belić, a taj koncert je, po rečima muzičkih kritičara, uvršten u deset najznačajnijih kulturnih dogadjaja u protekloj godini.


Ljiljana Vukelja je angažovana kao redovni profesor klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.