ZORAN KRAJIŠNIK

NOVI SAD

Sa samo 16 godina Zoran Krajišnik (Sarajevo,1968), gitarista, snimio je svoju prvu samostalnu LP ploču za sarajevski Diskoton. Prve poduke iz gitare dobio je u Sarajevu. Diplomirao je i završio magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (klasa prof. V. Ogrizović). Pohađao je majstorske kurseve kod čuvenih pedagoga i umetnika kao što su R. Aussel, C. Cotziolis, D. Russell, L. Zea i M. de Santi. Od 1996-1998. godine  bio je student prestižne Solist - klase prof. L. Triera na Royal Danish Music Conservatory u Kopenhagenu (Danska).


Dobitnik je nagrada na brojnim takmičenjima i festivalima: Internacionalno gitarsko takmičenje Volos (Grčka, 1981, 1986, 1988), Rekanati (Italija, 1982, 1983, 1984),  specijalne nagrade za najuspešnijeg učesnika  Međunarodnog takmičenja u Livornu (Italija, 1984), zatim druge nagrade na takmičenju M. Giuliani u Bariju (Italija, 1990), i druge nagrade (prva nije dodeljena) na takmičenju F. Sor u Rimu (Italija,1995).


Nastupao je kao solista ili sa simfonijskim orkestrima širom zemlje i sveta (Rusija, Slovačka, Nemačka, Francuska, Danska, Engleska, SAD, Rumunija, Madžarska, BiH, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Italija, Luksemburg, Grčka). Veliki broj solističkih i koncerata u kamernim formacijama održao je  na čuvenim festivalima kao što su Guitar Art Festival u Beogradu (2006, 2009,2015), KotorArt (Crna Gora), NOMUS, Sarajevska zima itd.


Snimio je CD u produkciji Swiss Record Company, CD Alba del Dia sa flautistkinjom Laurom Levai Aksin,  solistički CD Horizonti i CD Ben ritmato e deciso sa klarinetistom Aleksandrom Tasićem sa kojim svira u duu od 2007. godine. Sa sopranistkinjom Liljanom Lišković sarađuje od 2018. godine.


Zoran Krajišnik je redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Banja Luci. Pokretač je GuitarFesta u Banja Luci. Jedan je od osnivača Asocijacije gitarista Srbije.


Od 2012. do 2015. godine je vršio dužnost dekana Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.