Srdjan Tošić

srdjan-tosicSrđan Tošić (Beograd, 1961.) spada u red istaknutih srpkih gitarista, sa bogatim koncertnim iskustvom započetim još 1985. godine. Održao je veliki broj koncerata nastupajući kao solista na resitalima, a i sa orkestrima (koncerte Vivaldija, Đulijanija i Rodriga svirao je sa Beogradskom filharmonijom, Zagrebačkim simfoničarima, Simfonijskim orkestrom RTS, Kamernim orkestrom Makedonske filharmonije, Kamernim orkestrom RTVCG i Niškim simfonijskim orkestrom, kao i orkestrom Arion u Banja Luci).

Učestvovao je na najznačajnijim domaćim festivalima kao što su BEMUS, BELEF, Budva Grad-teatar, Mokranjčevi dani, GitarART festival…Njegov repertoar obuhvatio je veliki broj dela, počev od renesansne pa do muzike XX veka.

Devedesetih godina aktivno se bavio i kamernom muzikom, svirajući sa flautistom Ljubomirom Dimitrijevićem i  svojim kolegom gitaristom Aleksandrom Hadži-Đorđevićem.

Dobitnik je nagrada na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umetnika, Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine kao i nagrade ANDRES SEGOVIJA, osvojene na kursu španske muzike pod pokroviteljsvom španske Vlade.

Gostovao je i u inostranstvu, svirajući u  SSSR (Moskva), Sloveniji (Ljubljana), Makedoniji (Skoplje), Bugarskoj (Sofija), Grčkoj (festival u Volosu) i  SAD (koncerti i predavanja u Blumingtonu, Indijanapolisu i Frenklinu).

Srđan Tošić redovan je učesnik gotovo svih domaćih gitarskih festivala i skupova gitarista u okruženju. Često predaje na master-klasovima i učestvuje u radu žirija na mnogim takmičenjima, od lokalnih pa do onih koji već imaju međunarodni ugled (takmičenje u okviru GitarART festivala i Međunarodno takmičenje Muzičke omladine).

Iz njegove klase na FMU u Beogradu već je izišla nekolicina odličnih mladih umetnika koji su svojim uspesima na takmičenjima i koncertima i u zemlji i u inostranstvu skrenuli pažnju  stručne javnosti na kvalitet tzv “beogradske škole gitare”.

Osim na FMU, gde je u zvanju redovnog profesora, predaje i na Akademiji  umetnosti u Novom Sadu. Radio je i na Akademiji umjetnosti u Banja Luci i u nekoliko navrata bio mentor na post-diplomskim studijama studentima gitare na Fakultetu muzičke umetnosti u Skpolju.