Marko Josifovski

marko_josifoskiMarko Josifoski  je rođen 1978. u Zemunu. Violinu je počeo da svira sa pet godina u klasi prof. Zorana Milenkovića. Od 1988. godine bio je u klasi prof. Dejana Mihailovića kod koga je završio  srednju muzičku školu “Kosta Manojlović” u Zemunu i diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na Hochschule fur Musik u Bernu u klasi čuvenog prof. Igora Ozima (1998-2000). Bio je stipendista švajcarske vlade i stipendista švajcarske fondacije ”Lyra Stiftung” za nadarene talente. Pohađao je kurseve u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Izraelu i Americi kod vodecih profesora i violinista: Ide Hendl, Šlomo Minca, Edvarda Grača, Rudjera Ričija, Nam-Jun-Kim, Tomasa Brandisa, Igora Ozima i Milana Viteka. Bio je član “umetničkog muzičkog kampa Interlochen” gde je studirao kod prof. Alena Omsa i gde je svirao sa svetskim  simfonijskim orkestrom. Svirao je za UNICEF (Parma), u Ujedinjenim nacijama u Njujorku i na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu. Predstavljao je Jugoslaviju na evrovizijskom koncertu mladih solista u Istanbulu (1990).

Dobitnik je mnogih prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima u bivšoj Jugoslaviji kao i mnogih internacionalnih nagrada: Premio Mocart u Veroni, u Strezi (Italija), u Češkoj Republici ”Jan Kocijan”, u Italiji ”Rodolfo Lipicer”, ”Zlatni andjeo” za najuspešnijeg mladog umetnika. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za visoka umetnička dostignuća, nagrade Srpske Akademije nauka i umetnosti za najuspešniji koncert u sezoni 2003.godine kao i nagrade radio Beograda za umetnika godine 2004. Dobitnik je nagrade Kulturno prosvetne zajednice grada Skoplja.

Nastupao je u Italiji, Americi, Austriji, Rusiji, Češkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Sloveniji, Makedoniji i Izraelu. Učestvovao je u projektu Nacionalne koncertne sezone 2008/09 u gradovima Srbije. Svirao je sa: Rumunskom   filharmonijom, Turskim predsedničkim simfonijskim orkestrom, svetskim simfonijskim orkestrom u Americi, Beogradskom filharmonijom, simfonijskim orkestrom RTS, Makedonskom filharmonijom, orkestrom VJ “Stanislav Binički” kao i sa mnogim kamernim orkestrima u zemlji i inostranstvu: Novosadskim kamernim orkestrom, ”Sinfonieta“ Beograd, Musika Viva, Berner Bach orkestrom, Jeunesses Musicales orkestrom, Majstori gudači, Camerata Serbica izvodeći koncerte Baha,Vivaldija, Mocarta, Betovena, Bramsa, Čajkovskog, Bruha, Prokofjeva i mnoga dela napisana za violinu i orkestar. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 1997.

Ostvario je trajne snimke za mnoge radio i TV stanice u zemlji i inostranstvu. Pored mnogih dela snimio je i svih 10 Betovenovih sonata sa pijanistkinjom Zarifom Alizade koje je 2007. izdao PGP-RTS. Bavi se pedagoškim radom kao vanredni prof. na FMU u Beogradu. Održao je veliki broj majstorskih kurseva i bio je član žirija na mnogim domaćim i medjunarodnim takmičenjima.