Danijela Rakić

danijela-rakicDanijela Rakić je rođena 1970.godine u Zemunu, Srbija. Osnovnu i Srednju muzičku školu završila je u MŠ “Kosta Manojlović” u Zemunu, Srbija u klasi prof.Darka Uzelca. Kao učenik dobitnik je više priznanja na domaćim festivalima i takmičenjima. Petogodišnje studije harmonike završila je na Ruskoj akademiji muzike Gnjesinih u Moskvi u klasi prof.V.P.Kuzovljeva.  Pored diplomskog kocerta odbranila je i diplomski rad “Transkripcija polifonih dela za harmoniku”, mentora dr M.J.Imhanjickog (1994.god.) 2012.godine završava i master studije na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu, odbranivši temu “Formiranje muzičke kulture u uslovima novih medija”.

Pedagošku delatnost započinje  1994.godine u MŠ “Stanislav Binički” u Beogradu. Od 2001.god. radi u MŠ “Kosta Manojlović” u Zemunu. Osim u matičnim školama bila je angažovana i u muzičkim školama “Vuk Dragović” u Šapcu, “Božidar Trudić” u Smederevskoj Palanci i “Živorad Grbić” u Valjevu. U periodu od 2005.-2011.god. radi na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Od  akademske 2009.-2010.god. radi kao profesor na Muzičkoj akademiji univerziteta u Istočnom Sarajevu, u zvanju vanrednog profesora. U akademskoj 2015.-2016.god. bila je angažovana na  akademiji Univerziteta Slobomir, Bijeljina, BiH, odeljenje u Beogradu, Srbija.

Na predlog Ministarstava prosvete zajedno sa dr Zoranom Rakićem radi na izradi Nastavnog plana i programa za srednju školu– harmonika, čitanje sa lista, kamerna muzika i orkestar (1996.god.).

Učenici i studenti Danijele Rakić nastupaju na brojnim Javnim nastupima u Beogradu, Srbiji, BiH, Sloveniji, Rusiji, Bugarskoj, Litvaniji, Letoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Italiji, Rusiji, Švajcarskoj, Češkoj. Danijela Rakić je ostvarila i značajne rezultate na mnogim festivalima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu –Nade, talenti i majstori-Albena, Bugarska, 57.Svetski trofej-Samara, Rusija, 58.Svetski trofej– Istočno Sarajevo, BiH, 61.Svetski kup – Glazgov, Vel.Britanija, Akordeon art- Istočno Sarajevo, BiH, 65.Svetski kup– Spoleto, Italija, 66.Svetski trofej- Martini, Švajcarska , 20.-ti Trofej Portugalije, Alkobasa, Portugalija,Dani harmonike-Prag,Češka, Dani harmonike-Smederevo, Srbija, Međ.fest.harmonike-Novi Kneževac, Srbija, Harmonija– Belgorod, Rusija, Akordeon fest– Knjaževac,Srbija, Ascoltate- Kaunas, Litvanija, Naujene- Daugavpils, Letonija, Takmičenje u Moravskim Toplicama- Slovenija, Međ.takm. – Loznica, Srbija, Festival Muzičko proleće-Smederevska Palanka, Srbija, Smotra talenata u Sremskim Karlovcima– Srbija, Meh –fest, Beograd, Srbija, Akordeon –fest- Beograd, Srbija, Majski susreti mladih harmonikaša-Lazarevac,Srbija…. Osvojeno 232 nagrade u različitim starosnim kategorijama od čega 39 specijalnih nagrada.

Danijela Rakić je bila angažovana i kao član žirija na domaćim i međunarodnim  takmičenjima u Srbiji, BiH, Grčkoj, Makedoniji, Rusiji, Litvaniji, Letoniji, Švajcarskoj, Hrvatskoj i Austriji.

Četiri godine za redom (2006.,2007.,2008. i 2009.god.) je dobitnik Nagrade “Kosta Manojlović” za postignute pedagoške rezultate sa učenicima.

Pet godina za redom (2010.,2011.,2012. 2013. i 2014.god.) je dobitnik Priznanja Dekana Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu za ostvarene rezultate studenata na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Na Internacionalnom festivalu 1.Akordeon art, Istočno Sarajevo, BiH, proglašena je za najuspešnijeg nastavnika (2010.god.).

Dobitnik je preko 40 značajnih domaćih i međunarodnih priznanja.

2008.god. je izabrana za predsednika Beogradske sekcije harmonikaša. Rukovodi beogradskom i regionalnim sekcijama.Učestvovala je u radu Generalne ansamblije harmonikaša na zimskim i letnjim kongresima Svetske konfederacije akordeonista (Vel.Britanija, Kina, Italija, Austrija, Švajcarska i BiH).

Angažovana je kao predavač  na mnogim seminarima za nastavnike, učenike i studente  u Srbiji, Ukrajini, Rusiji, Letoniji i Hrvatskoj.Danijela Rakić je održala predavanje za nastavnike Belgorodske oblasti u Rusiji sa temom Obrazovno-muzički sistem u Srbiji (2013.god.). Nastupila je na Međunarodnoj naučnoj konferenciji na Univerzitetu T.Ševčenko- Lugansk, Ukrajina . Zajedno sa mr Valentinom  Dutinom u Belgorodu, Rusija održala je prezentaciju i predavanje na temu Srpska vokalna tradicija. Nastupila je na 6.Međunarodnoj naučnoj konferenciji Narodna muzika u sistemu profesionalnog obrazovanja, Belgorod, Rusija (2015.god.).

Član je Svetske asocijacije akordeonista (Francuska) i Svetske konfederacije akordeonista (Velika Britanija).Član je asocijacije  za negovanje akademske muzike “Novi zvuk”. Potpredsednik je asocijacije “Beogradski konzervatorijum”.

Pomaže mladim kolegama kao mentor  za pripremu stručnog ispita iz harmonike.Od školske 2007.-2008.god.obavlja dužnost šefa odseka harmonike, a u perodu od 2011.-2015.god. obavlja dušnost šefa katedre na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

2015.god.Danijela Rakić dobija Godišnju nagradu  Zajednice muzičkih škola Srbije za višegodišnje svestrano delovanje u obrazovanju mladih talenata i za nesebičnu ljubav, požrtvovanje, prijateljstvo i znanje uloženo u odrastanje umetnika, Beograd, Srbija.

2015.god. Danijela Rakić dobija zvanje Pedagoškog savetnika Ministarstva Republike Srbije.