Danijela Bajić

danijela-bajicDanijela Bajić je rođena u Beogradu. Srednju muzičku školu Josip Slavenski je završila u klasi prof. Ljubomira Dimitrijevića. Diplomirala je na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu u klasi prof. Tahira Kulenovića. Školovanje nastavlja kod eminentnog pedagoga i flautiskinje Arife Gulšen Tatu na Visokoj Školi za Muziku u Trosingenu u Nemačkoj. U toku školovanja je bila stipendista naučnog i umetničkog podmlatka Vlade Republike Srbije, kao i   DAAD  Deutche  Akademischer Austauschdienst –  nemačka državna stipendija.

Dobitnica je nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Ostvarila je brojne solističke koncerte, kao i koncerte sa kamernim ansamblima i orkestrima –  Filharmonija u Konstancu i Sent Galenu na poziciji druga flauta i pikolo. Nastupala je na festivalima u Švajcarskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Grčkoj, Srbiji. Učesnik je međunarodnih tribina kompozitora u Nemačkoj i Austriji.

U saradnji sa švajcarskim kompozitorom Urlihom Gaserom(Ulrich Gasser: Hymnos) ostvaren  je CD na projektu Himnos u saradnji sa DRS II, pikolo i flauta. 2001. godine u pratnji Gudačkog orkestra „Dušan Skovran“ je premijerno izvela koncert za flautu i gudački orkestar op.45 Malkolm Arnolda u sali Kolarčeve Zadužbine.

Usavršavala se na majstorskim radionicama kod eminentnih pedagoga i umetnika kao što su Peter Lukas GrafAurèle Nicolet, Arife Gülsen Tatu, Renate GreissArmin, Carin Levine, Karlheinz Zöller, Barthold Kuijken.

Snimala je za RTS, DRS, Arte, RTL, RT Srbija. Nastupala u emisijama Radio i televizije Beograd „Ad libitum“, „Nedeljom uveče“i „ Stereorama“.

Osnivač i član  je „ Tija Agape“ u sastavu flata, violončelo i klavir, sa kojim je ostvarila brojne, veoma uspešne  koncerte u zemlji i inostranstvu.

Profesor je flaute u Mš „ Dr. Vojislav Vučković“ u Beogradu od 2003 godine. U toku pedagoškog rada sa djacima je osvojila brojne nagrade na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, u kategoriji flauta solo i kamerna muzika, kao i brojne koncerte u eminentnim salama u Beogradu.

Veliki broj učenika je nastavilo svoje školovanje na FMU u Beogradu, kao i na inostranim Visokim školama za muziku. Autor je i predavač na akreditovanim seminarima za flautiste od strane ZUOV-a u periodu od 2009-2014. godine, pri Ministarstvu Prosvete Republike Srbije.

Od 2016 god je Umetnički direktor Dečje filharmonije i Regionalne Dečje filharmonije United Children Philcharmonic orchestra (UCF) pri Fondaciji Deca deci. Ostvareni projekti Maj mesec muzike podržan od Fondacije Novak Đoković, Letnja turneja  Dečje filharmonije u šest gradova Srbije. Letnja turneja Regionalne Dečje filharmonije u Ljubljani, Zagrebu sa završnim koncertom u Beogradu na manifestaciji Noć Muzike na stadionu Tašmajdn.