Arsen Čarkić

Arsen Carkic

Prof. mr Arsen Čarkić muzičko obrazovanje započinje u Sarajevu 1985. godine sarađujući sa profesorima Srđanom Dalagijom i Vericom Verbič, sa kojima osvaja brojna priznanja i nagrade na festivalima i takmičenjima bivše SFRJ.

1992. godine upisuje SMŠ „Stanković“ u Beogradu u klasi prof. Ljiljane Janković, takođe sarađujući sa profesorima Goranom Brkovićem i Goranom Radićem, te u umjetničkom studiju prof. Jokut Mihailović.

1993. godine upisuje Akademiju Umetnosti u Novom Sadu gdje studira u klasi prof. Kemala Gekića. U istom periodu učestvuje na pijanističkim festivalima Vredenburg (Holandija) i Interart u Budimpešti, posvećenim Francu Listu.

Studije nastavlja 1997. godine na FMU Beograd u klasi prof. Jokut Mihailović a naredne godine dobija nagradu fondacije „Olga Mihailović“ za najtalentovanijeg studenta.

1999. godine pravi niz resitala po Beogradu i Srbiji (Kolarčeva zadužbina, Galerija SANU, Kulturni Centar Beograda…) za koje dobija pozitivne stručne kritike, te pravi snimke za Radio-Televiziju Srbije.

U periodu 1999-2000. godine radi kao demonstrator klase Jokut Mihailović na FMU Beograd i kao asistent Klavirskog odsjeka na Muzičkoj Akademiji u Istočnom Sarajevu.

2001. godine se sa porodicom vraća u Republiku Srpsku i iste godine pravi solistički koncert u okviru festivala „Sarajevska zima“ koji je od strane publike proglašen za najbolji koncert festivala.

2002. godine počinje da radi kao profesor u SMŠ „Vlado Milošević“ u Banja Luci. Od 2003. godine radi na Akademiji umjetnosti Banja Luka, a na istoj Akademiji upisuje i završava magistarske studije u klasi prof. Nevene Popović.

2003. godine izabran je u zvanje docenta na Katedri za klavir Muzičkog odsjeka banjalučke Akademije umjetnosti, gde je pored nastave klavira, držao predavanja korepeticije i čitanja s lista, te paralelno radio kao umjetnički saradnik u klasama prof. Radmile Smiljanić i prof. Snežane Savičić-Sekulić.

Od 2014. godine i izbora u zvanje vanrednog profesora radi sa svojom klasom na Katedri za klavir AUBL, te predaje Metodiku nastave klavira.

Tokom svog školovanja i karijere ostvaruje uspješnu saradnju sa uvaženim profesorima poput prof. mr Nevene Popović, prof. mr Jokut Mihailović, prof. mr Kemala Gekić, primadone Radmile Smiljanić,  prof. dr Desanke Trakilović, maestra prof. Stanka Šepića, maestra prof. Ognjena Bomoštara i drugih.

Nastupao je sa poznatim imenima muzičke scene kao što su:  dr Željko Pavlović (Filharmonija Hjuston, koncertmajstor, USA), mr Snežana Savičić-Sekulić (prvakinja Beogradske opere), Nataša Jović-Trivić (Beogradska opera), Shoko Kanno, mecosopran, Tokio/Beč, dr Dakić Olja (Berlinska Opera), Oliver Njego (prvak Beogradske opere), maestro mr Đorđe Stanković (dirigent Beogradske opere i opere Madlenianum), Banjalučka filharmonija, Orkestar Muzičke akademije Sarajevo, Sarajevska Filharmonija, Kraljevski gudači sv.Đorđa, Orkestar SMŠ Stanković, Orkestar SMŠ Vlado Milošević, Hor Srbadija, Hor Banjalučanke, Hor Jedinstvo, itd. Zabilježio je nastupe u salama: Anton Bruckner Hall (Linz, Austria), Beogradske filharmonije, Sarajevske filharmonije, Banskog dvora, Male sale Kolarčeve zadužbine, Galerije SANU, Galerije Kulturnog centra Beograda, sarajevskog Doma Armije, Doma Vojske Jugoslavije, Kamerne sale Akademije umjetnosti u Banja Luci, Koncertne sale Slobomir univerziteta, Velike sala Kulturnog Centra Bijeljina, Galerije Muzeja Savremene Umjetnosti Republike Srbije itd, a u kojima je nastupao kao solista, svirajući resitale i koncerte sa orkestrom, te kao kamerni muzičar i klavirski saradnik.

Više puta je učestvovao kao član žirija na brojnim međunarodnim takmičenjima iz oblasti dirigovanja i klavira.