MILICA STOJADINOVIĆ

NOVI SAd

Dr MILICA STOJADINOVIĆ, sopran, dugogodišnja primadona novosadske opere, redovni je profesor na Katedri za solo pevanje na Akademiji Umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.  Završila je srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom sadu, teoretski odsek i odsek solo pevanja u klasi prof. Jelene Ječmenice. Diplomirala je i magistrirala solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Biserke Cvejić  kao student generacije  i nosilac specijalne nagrade Anite Mezetove za najtalentovanijeg studenta. Titulu doktora nauka iz oblasti teatrologije stekla je odbranom disertacije pod nazivom “Dramatska karakterizacija Pučinijevih heroina“ na departmanu za dramu Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.


Uporedo sa pedagoškim radom razvila je i veoma bogatu izvođačku delatnost kao operski i koncertni pevač. Gostovala je u svim većim gradovima Srbije, kao i u inostranstvu: Pariz (Francuska), London, Norič (Velika Britanija), Beč (Austrija), Rostov na Donu (Rusija), Budimpešta, Pečuj (Mađarska), Atina, Delfi (Grčka), Temišvar (Rumunija), Skopje (Makedonija), Kotor, Herceg Novi, Budva (Crna Gora), Osijek (Hrvatska), Trst (Italija). Nastupala je sa najkvalitetnijim orkestrima: Rostovska filharmonija, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS, Beogradska simfonijeta, Filharmonijski orkestar Vojske Jugoslavije, Novosadski kamerni orkestar, kao i sa mnogobrojnim domaćim i stranim dirigentima.


Kao prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu istakla se sledećim ulogama: Ćo-Ćo-San (Madam Baterflaj), Violeta (Travijata), Norma, Đilda (Rigoleto), Adina (Ljubavni napitak), Neda (Pajaci), Rozalinda (Slepi miš)... Za izuzetna ostvarenja u SNP, dobitnik je više godišnjih nagrada: za ulogu Sofije u operi Verter, za ulogu Rozalinde u opereti Slepi miš, i za ulogu Violete u operi Travijata. Ostvarila je uspešne nastupe na mnogobrojnim festivalima u zemlji: Bemus, Nomus, Somus, kao i u inostranstvu: Festival duhovne muzike (Delfi, Grčka), Operski festival (Temišvar, Rumunija), Budvansko ljeto, Vivavox (Osijek, Hrvatska).


Kritika je navodila da je Milica Stojadinović jedan od vodećih soprana na Srpskoj sceni ističući lepotu njenog glasa, besprekornu pevačku tehniku, veliku muzikalnost, sugestivnost i harizmu kojom pleni, kako na operskoj sceni, tako i na koncertnom podijumu.


Na polju pedagogije postigla je veoma zapažene rezultate. Često je pozivana za člana žirija na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz solo pevanja. Održala je mnoštvo majstorskih kurseva u zemlji i inostranstvu, medju kojima se posebno ističu dva u Rusiji u Rostovu na Donu (2009.god na Konzervatorijumu Sergej Rahmanjinov i 2013. god. u Rostovskoj filharmoniji), 2017. u Trstu na konzervatorijumu Giuseppe Tartini, 2019. u Budimpešti na Akademiji Franc List i na Konzervatorijumu u Vigu (Španija). Učenici i studenti iz njene klase dobitnici su mnogobrojnih prvih i specijalnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a mnogi su već uspešni na operskim scenama kako u Srbiji, tako i širom Evrope.