JOVANKA ROĆENOVIĆ

BANJA LUKA

Jovanka Roćenović rođena je u Bijeljini gdje završava osnovnu i srednju muzičku školu.  Na Akademiji umjestnosti u Banjoj Luci - odsjek za muzičku umjetnost, upisuje osnovne studije violine 1999. godine gdje diplomira 2004. u klasi profesora Uroša Pešića. Nakon toga, na istoj akademiji, upisuje magistarske studije iz naučne oblasti metodika nastave gudačkih instrumenata – violina koje zavešava 2014. godine u klasi profesorice Marije Jokanović.


Tokom i nakon studija, kao član gudačkog orkestra, aktivno je učestvovala u koncertima i projektima u organizaciji Akademije umjetnosti: snimanje četiri CD izdanja sa djelima domaćih autora, koncerti u okviru Manifestacija Dani Vlade S. Miloševića  , svečane akademije povodom  Dana Republike,  Svetosavske akademije,  Dučićeve večeri poezije, izvođenje opere V. A. Mocarta  Bastijen i Bastijena  kao i operete K. Orfa Orfej u podzemlju  u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci, te Mocartovog vokalno-instrumentalnog djela  Rekvijem  na Manifestaciji  Kotor art – Don Brankovi dani muzioke u Kotoru (Crna Gora). Kao orkestarski svirač, takođe je ostvarila saradnju sa  Banjalučkom filharmonijom  i sasatavom  Rok simfonija  . Trenutno nasupa u kamernom sasatavu - duo violina i gitara sa kojim je održala koncerte u više gradova Republike Srpske, te nastupila na manifestaciji  Šantićeve večeri poezije  u Mostaru. 


Od 2003. godine zaposlena je u Muzičkoj školi Vlado Milošević  u Banjoj Luci na mjestu profesora violine. Učenici iz njene klase, pored brojnih nasupa, ostvarili su i veliki broj prvih nagrade na takmičenjima republičkog i međunarodnog nivoa. Na osnovu toga prof. Roćenović nagrađena je Svetosavskom nagradom koju Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske dodjeljuje istaknutim nastavnicima za izuzetne rezultate i zalaganja u radu u oblasti obrazovanja i vaspitanja učenika. Usavršavala se na  seminarima kod istaknutih violinskih pedagoga:  Uroša Pešića, Marije Jokanović, Jovana Bogosavljevića, Marije Rajković, Vladimira Markovića, Mateje Marinkovića, Marije Misite...