DRAGOLJUB BAJIĆ

BEOGRAD

Rodjen u Beogradu 22.02.1976.


Pevanje je počeo da uči u Muzičkoj školi „Stanković“ u klasi prof. Ljubice Živković. Ubrzo postaje član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu.


Završio je Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu na odseku solo pevanje u klasi prof. Nikole Mijailovića.


Osvajao je brojne nagrade u zemlji i inostranstvu od kojih se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima “Vojislav Vučković“, “Petar Konjović“ i “Lazar Jovanović“. Laureat je Republičkog takmičenja solo pevača 2003.godine u Beogradu. Dobitnik specijalne nagrade za najbolje izvodjenje zadate kompozicije na Medjunarodnom takmičenju Muzičke omladine 2003. godine u Beogradu i laureat tog takmičenja 2008. Godine.


2013.godine postaje laureat internacionalnog takmičenja Elena Teodorini u Craiovi.


U period između 2006. i 2008 godine Dragoljub biva izabran za stipendistu fondacije Musik theater iz Beča kao najperspektivniji mladi glas sa prostora Balkana.
2009. godine je usledila saradnja sa najuspečnijim operskim dirigentom današnjice- Riccardo Mutijem.


Nakon nekoliko koncerata (Salzburg,Ravena,Firenca) sa čuvenim dirigentom,dobija poziv za   Bečku državnu operu.


U Beču (sezona 2009/10) ostvaruje niz uloga i saradnju sa najvećim imenima operske umetnosti. Po povratku nastavlja da širi svoj repertoar.


Nastupao je u brojnim operskim kućama i koncertnim halama,kako u zemlji tako i u inostranstvu (Beč,Salzburg,Firenca,Ravena,Vićenca,Kan,Kopenhagen,Temisvar,Bukurešt, Sarajevo, Skoplje,Dubai , Seul, Moskva…)


Trenutno je i stalni gost Nacionalnog teatra u Bukureštu.


Solista je opere u Beogradu od 2004.godine, a od 2017. godine ima prestižni status - Prvak opere. Od 2020. godine započinje i karijeru TV voditelja na RTV Vojvodina.


Pored klasične muzike Dragoljub neguje i ostale muzičke žanrove. Sa našim proslavljenim autorom i dirigentom Vojkanom Borisavljevićem je ostvario veliki broj koncerata na kojima je izvodio popularne šlagere, jazz standarde, hitove domaće zabavne i strane pop rock muzike.


2018. beleži značajan nastup na Jazz festivalu u Craiovi (Rumunija).


Dragoljub Bajić je po oceni kritike najlepši glas koji se pojavio na sceni srpske umetničke muzike poslednjih godina, plemenite boje,dubokog doživljaja interpretacije,velike muzikalnosti i besprekorne tehnike.


Na velikoj sceni Beogradske opere do sada je ostvario sledeće glavne uloge basovskog faha:
Sarastro u Čarobnoj fruli W. A. Mozarta;
Don Basilo u operi Seviljski berberin – G. Rosini;
Knez Grjemin u Evgeniju Onjeginu-P.I.Cajkovski

Atila u istoimenoj operi Djuzepa Verdija

Zakarija u Nabuku-G.Verdi

Don Pasquale u istoimenoj operi-G.Donizzeti

Daland-Leteci Holandjanin-R.Wagner
Oroveso-Norma-V.Belini
Padre Guardiano-La forza il destino-G.Verdi


I mnoge druge uloge…